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Community Pharmacy West Yorkshire – DMS Virtual Events 

17th February, 23rd February & 4th March 2021 
 

Q&A Summary 
 

These are the questions and answers from the Discharge Medicines Service Events which ran over 3 nights: 

17th February 2021, 23rd February 2021 and 4th March 2021. 
 

There are still elements of the service which are being communicated nationally, so if there is any doubt, 

always refer to the PSNC DMS webpage for the latest information. 
 

The PSNC Discharge Medicines Service FAQ page may also answer any additional questions you may have. 

 

 

THE REFERRAL PROCESS 
 

Q. If a discharge letter came through via an NHS email or PharmOutcomes would it automatically 
be classed as DMS? 
 

Not necessarily as it depends on who has sent the discharge information. DMS must be provided to patients 
recently discharged from hospital where they have been referred by the staff of the hospital in which the 
patient stayed, or, referred by the staff of the NHS Trust as part of arrangements linked to the transfer of 
care between different providers of NHS services. 
 

It is up to NHS Trusts to determine when a patient needs a DMS referral. The NHS Trust will instigate the DMS 
referral after first obtaining patient consent. This may be when a patient is discharged from hospital or when 
they are being transferred to another provider of NHS services.  
 

Generally, discharge letters received electronically from an NHS Trust (via NHSmail or PharmOutcomes) 
would be classed as a DMS referral but a GP practice sending a copy of a patient’s discharge information via 
NHSmail would not be classed as a DMS referral.  
 
 

Q. If a patient, or representative, presents with a discharge letter - then, would this be eligible for 
DMS? 
 

No - refer to question above. The NHS Trust will identify suitable patients who may benefit from the service 
and must then make the DMS referral via secure electronic message e.g. PharmOutcomes, Refer to Pharmacy 
or via NHSmail. 
 
 

Q. Can you outline under what circumstances we can use DMS? 
 

Please refer to both the DMS Toolkit and chapter 8 of the NHSE Regulations Guidance. 
 

DMS must be provided to patients recently discharged from hospital where they have been referred by the 
staff of the hospital in which the patient stayed, or, referred by the staff of the NHS Trust as part of 
arrangements linked to the transfer of care between different providers of NHS services. 
 

It is important to remember that the service has been established to ensure better communication of 
changes to a patient’s medication when they leave hospital and reduce incidences of avoidable harm caused 
by medicines. The DMS is to support patients discharged from a hospital or another care setting back into 
primary care.

https://psnc.org.uk/services-commissioning/essential-services/discharge-medicines-service/
https://psnc.org.uk/services-commissioning/essential-services/discharge-medicines-service/discharge-medicines-service-faqs/
https://www.england.nhs.uk/wp-content/uploads/2021/01/B0366-discharge-medicines-toolkit.pdf
https://www.england.nhs.uk/wp-content/uploads/2020/12/B0274-guidance-on-the-nhs-charges-pharmaceutical-and-local-pharmaceutical-services-regulations-2020.pdf
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Q. Can discharge referrals be claimed for from recovery hubs or is it just from hospitals? 
 

Waiting for a response to this from PSNC. 
 

 

Q. I often find out directly from patients that they have been discharged - no hospital contact. Are 
you saying that those interventions can be recorded but claims not sent automatically? 
 

The DMS can only be carried out when the pharmacy has received a DMS referral from the hospital (NHS 
Trust), or, where a DMS referral is forwarded from another pharmacy. For example, if stage 1 of the service 
has been delivered by a pharmacy contractor, who then finds out the patient wishes to use a different 
pharmacy contractor, the first pharmacy contractor should contact the second pharmacy contractor and 
offer to send them, via the premises specific NHSmail account and with the patient’s consent, the referral 
information received from the NHS trust.  
 
 

LOGISTICS OF THE SERVICE 
 

Q. At stage 1 of the DMS, does the clinical check have to be carried out by the pharmacist? 
 

Yes, on receipt of a DMS referral, the clinical check must first be undertaken by the pharmacist.  This is the 
only step which must be undertaken by the pharmacist. Further steps can be carried out by other members 
of the pharmacy team – see table below. 

 
 

Q. How do you get consent to access the SCR at stage 1 when not spoken to patient yet? 
 

You would have to contact the patient to get consent to access SCR IF this is needed. The NHSE&I guidance 

says that within stage 1 of the DMS, the pharmacist or pharmacy technician should:  
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Compare the medicines the patient has been discharged on with those they were taking at admission. 
This should include all medicines and not just those that are taken orally. This will include reference 
to the patient’s medication record and may include reference to the patient’s summary care record 
(SCR). 

 

If the patient regularly uses the pharmacy, it is likely that the PMR alone will provide an adequate information 
source to compare the pre-admission and post-discharge regimens. Viewing the patient’s SCR may be 
necessary where the patient has not used the pharmacy for some time or has never used the pharmacy 
before. The service requires pharmacists and pharmacy technicians to make a judgement on whether they 
need to access the SCR; there is no absolute requirement to review the SCR in all cases. 
 
 

Q. When providing the DMS, do contractors need to obtain consent from the patient to look at 
their Summary Care Record (SCR), or is consent implied by the patient agreeing for the pharmacy 
to have their discharge summary for this service? 
 

If access to SCR is necessary, consent would still be required from the patient. 
 
 

Q. Can you complete the stages of the service in any order?  For example, if you have had the 
discussion with the patient before you receive the new/first prescription post discharge? 
 

Yes, the three stages of the service do not have to be provided in strict order. They may occur in parallel, 
depending on the timing of the referral being received by the pharmacy and the patient’s individual 
circumstances. Normally stage 3, (the patient consultation), will occur when the first post-discharge 
prescription is received – this is usually one week to one-month post-discharge, dependent on the quantity 
of medicines supplied by the hospital at discharge. However, if the patient contacts the pharmacy in advance 
of the first post-discharge prescription being received, it may be deemed appropriate to provide stage 3 at 
that time. In that circumstance, there may be a need for a further discussion with the patient when the first 
prescription is received if issues are spotted on that prescription, which need to be clarified with or 
communicated to the patient. 
 
 

Q. If a regular patient of ours is discharged from hospital but moved to a care home outside of our 
area, would we be sent the discharge and be responsible for passing this on to the new pharmacy? 
 
The hospital should refer to the pharmacy who will be dispensing to the patient after discharge.  This may be 
a different pharmacy to the one the patient used prior to discharge. 
 

 

Q. Can the onward referral be sent to a pharmacy outside of Yorkshire? For example, if a patient 
moves area. 
 

Yes. The DMS is an Essential Service and all community pharmacies on the Pharmaceutical List must provide 
it. 
 
 

Q. Can we provide the DMS for Connect with Pharmacy referrals previously received? 
 

No. The DMS became a new Essential Service within the Community Pharmacy Contractual Framework from 
the 15th February 2021. Referrals received before this date are not DMS and cannot be claimed for. 
 
 

Q. If a referral is received and after reconciliation at stage 1 it shows that there are no changes, 
can I still claim for it? 
 

Yes.  
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Q. Can we claim stage 3 as well if had a conversation with the patient even if there are no changes? 
 

Yes. 
 
 

Q. If you are unhappy with the previous pharmacy referral and need to do further stage 2 work, 
can you claim for this?  
 

No. You are not able to repeat or re-do a stage that has been completed by another pharmacy. Therefore, if 
another pharmacy has completed stage 2, the new pharmacy should only claim for stage 3, once completed.  
 

If you are unhappy with a referral from another pharmacy where some of the stages have already been 
completed, you should consider discussing this with the referring pharmacy.   
 
 

TECHNOLOGY 
 

Q. Is there a PharmOutcomes guide available? 
 

Yes - PharmOutcomes has produced a short video guide. See  here.  
 

 

Q. What happens if you press save on PharmOutcomes instead of partial save before you have 

completed all 3 stages of the service, e.g.at end of stage 1? 
 

There are 2 possible scenarios here: 
 

1. The patient is likely to continue after stage 1, and the question is answered as such, (e.g. you have 
selected on PharmOutcomes that the patient is likely to move to stages 2 & 3). 

 

Clicking the save button instead of partial save will generate an error message  
which prevents a full save: 

 

2. The patient is likely to continue but the answer to this question on PharmOutcomes is answered 
incorrectly, (e.g. you have selected on PharmOutcomes that the patient is unlikely to continue with the 
service), or the patient changes their mind later, then the record will save. Pressing save instead of partial 
save will move the record to the “recent records within the last 6 months” section of the services page, 
rather than staying at the top in “outstanding records”. 

An error message 

is generated. 

https://media.pharmoutcomes.org/video.php?name=DischargeMedicinesServiceManagingDMSReferrals
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It can still be recalled and amended from here, however, once the BSA claims process is automated, 
amending a record that has already been claimed (saved), will not generate another claim so you will 
need to remember to go onto the MYS platform and edit the details accordingly. 

 
 

Q. Can you still complete the stages on PharmOutcomes if the minimum data set is not sent? 
 

Yes. 
 
 

Q. Can you complete the stages on PharmOutcomes in any order?   
 

Yes. 
 
 

Q. If you need to onward refer the DMS referral to another pharmacy, (e.g. the patient has moved 
community pharmacy after stage 1 of the service has been provided), does PharmOutcomes 
automatically send the referral? 
 

No.  You will need to send the referral information by NHSmail. 
 

A pdf of the referral information can be sent by secure NHSmail. The pdf is generated when you complete 
the onward referral section on PharmOutcomes and will include details of the selected pharmacy’s secure 
email address. Refer to the PharmOutcomes video guide here for further information. 
 
 

Q. Do the completed stages pre-populate to MYS to make claiming easier at the end of the month? 
 

It is expected that service activity recorded onto PharmOutcomes will in the future prepopulate the MYS 
claim screen, however, this is currently not the case (@ 4th March 2021). Until this is arranged, contractors 
will need to make a manual monthly claim on the MYS platform. 
 
 

Q. Can you download the PDF which is emailed to us and print off as usually you cannot download 
or print from PharmOutcomes? 
 

You should be able to download and print the pdf.  If this is not possible then this will be down to your IT 
system rather than PharmOutcomes.  
 
 

COMMUNICATION 
 

Q. Can we have contact numbers for PCN pharmacists? 
 

Community Pharmacy West Yorkshire does not have this information. Each practice and PCN should have 
details of the clinical PCN pharmacist(s) who are working locally, and the pharmacies will need to make 
contact directly with their local practices to find out the best contact routes. 
 

If you have been given the contact number / email for your PCN or GP practice pharmacist, it may be helpful 
to share this with the other pharmacies in your PCN area using the PCN Gaggle Email. 
 

https://media.pharmoutcomes.org/video.php?name=DischargeMedicinesServiceManagingDMSReferrals
http://www.cpwy.org/doc/2538.pdf

